Ben jij klaar om jouw leven en loopbaan echt vorm te gaan geven? 

Doe de NLP Business Program Introductie Oefening!

Deze oefening is een eerste verkenning van je ambities om aan dit programma te beginnen. In de loop van de komende maanden leren we je stap voor stap de juiste, bij jou passende, ambities formuleren en hoe je deze ten uitvoer kunt brengen.

We vragen je hier, om je leven eens in kaart te brengen. Want om ergens te komen is het belangrijk te weten waarheen, maar net zo belangrijk te weten “Waar sta ik nu?” Zo kun je koers bepalen.

In deze oefening gaan we opschrijven wat we willen en leuk vinden en wat we niet willen en niet leuk vinden. Daarbij gaan we deze zaken verdelen in wat we al hebben of bereikt hebben en wat niet.

Als leidraad voor deze oefening kun je de volgende acht contexten gebruiken:

 • Fysiek / lichaam / gezondheid
 • Emoties en gevoelens
 • Gedachten en ideeën (ook herinneringen en overtuigingen)
 • Plezier en ontspanning
 • Relaties met andere mensen
 • Ambities en dromen
 • Bezit en financiën

Action without vision is only passing time, vision without action is merely day dreaming, but vision with action can change the world. (Nelson Mandela)


NLP Business Program INTRODUCTIE OEFENING
(Denk aan de dingen die je tot nu toe hebt bereikt, hebt meegemaakt of bezit. Dit mogen kleine dingen zijn of hele grote. Wat maakt je een gelukkig mens of een gelukkige medewerker?) Maak je lijst zo lang als je wil en noem deze lijst: “Wat ik wil en al heb!”
(Denk hierbij zowel aan de grote als de kleine dingen. Erger je je vaak in het verkeer? Woon je langs een veel te drukke weg? Is je baan niet meer zo uitdagend als die ooit leek? Ben je steeds een paar kilo te zwaar? Maar ook: Heb je herinneringen waar je graag vanaf wil? Dingen uit het verleden die vandaag nog een rol spelen in je leven?) Maak ook deze lijst zo lang als je wil en noem deze lijst: “Wat ik niet wil, maar wel heb.”
Dit is je wensenlijst en maak hier vooral gebruik van de zeven geschetste contexten hierboven. Schrijf hier je belangrijkste dromen op, zowel groot als klein. Al droom je van een nieuw koffiezet apparaat: schrijf het op! Wederom mag deze lijst zo lang mogelijk zijn! Noem hem: “Wat ik wil, maar nog niet heb.”
Deze vraag wordt vaak overgeslagen in het dagelijkse leven, maar is niet minder belangrijk. Hier kun je vanzelfsprekende zaken neer zetten zoals ziekte, armoede, werkloosheid. Je kunt ook aan speciale dingen denken, zoals parachutespringen, Koranlessen nemen of een potje sambal leeglepelen. Of aan mensen om je heen denken zoals wie je nooit zou willen worden. Zet deze dingen in de lijst: “Wat ik niet heb en ook niet zou willen.”

Ben je door deze oefening even gaan nadenken waar je staat in je loopbaan en in je leven? Voel je een behoefte om je bewuster te gaan ontwikkelen en om nog meer te gaan bereiken dan je al gedaan hebt tot nu toe? Zodat jouw werk en privéleven als een maatpak om jouw identiteit gaat passen?

Neem dan contact met mij op voor een afspraak. Dan babbelen we even door over jouw oefening en kunnen we samen kijken of de NLP Business Practitioner de juiste volgende stap voor jouw persoonlijke ontwikkeling is.

Het programma start al in september 2018, dus wacht niet te lang.

Met vriendelijke groet,

 

Igor van Kaam

IGORIGOR BV | NLPinEindhoven

E-mail: igor@igorigor.nl

Mobiel: 06-52458004

 • Stel dat je iets moois voor de wereld zou willen betekenen, wat zou dat dan zijn?

  Dit is je Big Why!

 • Wat zou je voor jezelf willen bereiken met je Big Why?

  Geld? En zo ja, hoeveel dan PRECIES! Of zoek je vrijheid, rust, zelfvertrouwen? Dus, wat gaat jouw Big Why je opleveren?

 • Welk ‘vehikel’ ga je inzetten om je visie te verwezenlijken en je doelen te bereiken?

  Bij iemand als Pieter van den Hoogenband was dit ‘zwemmen’ want dat kon hij het allerbeste. Wat kun jij heel goed?

 • Is je doel een prestatie-, resultaat-, of procesdoel?

  Met andere woorden: Wil je de beste worden in iets, wil je je eigen grenzen verleggen of wil je genieten van de weg ernaar toe en je niet vastleggen aan eindcriteria? Het maakt niet uit wat voor doel je kiest, maar weet dat je voor het behalen van prestatiedoelen afhankelijk bent van de prestaties van anderen. Iemand zal altijd beter zijn of worden, dan jij. In wat dan ook. Bij de een motiveert dit enorm, maar bij de ander juist niet. Check dat bij jezelf!

 • Op welke levensgebieden zal je doel effect hebben en wil je dat? Past het doel bij je?

  Stap in gedachten eens in de toekomst en ervaar hoe het zal zijn, als je je visie verwezenlijkt hebt.

X