Milton Model
Kort na het ontdekken van de kracht van het META-model nam één van de inspiratoren van de grondleggers van NLP, Gregory Bateson, de heren Bandler en Grinder mee naar Milton Erickson. OP dat moment de beste hypnotherapeut die er was. Wat hen verbaasde was, dat deze man bijna exact het tegenovergestelde deed van wat zij ontdekt hadden aan taalpatronen en het META-model hadden genoemd. Hij overtrad elke regel, maar bereikte toch zijn, vaak miraculeuze doelen. Hij genas alcoholisme, schizofrenie, fobieën, allergieën, huidaandoeningen, enkel en alleen op basis van het gesproken woord en volledig onder erkenning van de medische wereld.
Omdat Bandler en Grinder inmiddels een manier hadden gevonden om taalpatronen te ontdekken, besloten ze dat ze elk taalpatroon van deze therapeut wilden vinden. Hieruit ontstond een tweede model binnen NLP: Het Milton Model.
Daar waar het META-model exacte informatie blootlegt, doet het Milton Model in al zijn vaagheid, een beroep op het referentiekader en het voorstellingsvermogen van mensen om hun eigen antwoorden te vinden. Zo stuurde Erickson eens een alcoholist naar een cactus-farm, om daar zelf te ontdekken dat als een plant maanden zonder drinken kan…
Een goed voorbeeld van een Milton-vraag is: “Wat wil jij leren?”. Stel dat je dat aan je oude schoolvriendin zou vragen. Op oppervlakteniveau is de vraag meteen duidelijk, maar er zitten een aantal addertjes onder het gras.
De vraag is op verschillende manieren te horen:
- Wat wil jij? Leren?
- WAT wil jij leren?
- Wat? WIL jij leren?
- Wat? Wil jij LEREN?
Daarnaast kent de vraag een aantal veronderstellingen:
- Klopt het, dat ik iets kan DOEN om mijn probleem op te lossen?
- En kan IK dat zelf doen?
- Er is nu een moment dat ik iets nog niet kan of ken, maar wat gaat het eindresultaat zijn? Hoe wil ik na mijn leerproces kunnen handelen?
- Ik luister naar je, en zie je, en geloof in jou. Jij gaat niet mijn oplossing, maar je eigen oplossing vinden.
En zo zijn er uit deze op het eerste gezicht simpele vraag vast nog meer patronen te halen. Taal is dus niet zomaar communicatie. Op de juiste manier gebracht, wordt taal een bijzonder instrument van beïnvloeding.
Het is nu wel duidelijk, dat NLP en Hypnose hand in hand gaan. Veel mensen vinden dat nog steeds vreemd, maar om snel en zonder ‘ruis op de lijn’ te kunnen werken met je denkpatronen, is het extra effectief om je lichaam in een verhoogde staat van bewustzijn te brengen. Dit doen we ook bij yoga, meditatie en mindfulness. Veel gedragsveranderingen gaan gepaard met een veranderde emotionele reactie op een situatie en deze kun je beter rechtstreeks in de rechter hersenhelft, ons associatieve brein, stimuleren, dan via de linker hersenhelft, ons logische brein.
Vooronderstellingen
Aangevuld met een aantal huisregels van NLP, de vooronderstellingen, werd NLP steeds vollediger als verandervorm. Zoals het geloof de 10 geboden kent, zo kent NLP een aantal vooronderstellingen die als zienswijze hun functie hebben in het vinden van mogelijkheden en oplossingen.
“De Kaart is niet Het Gebied” is daar één van de belangrijkste van. Hiermee wordt bedoeld dat ieder mens zo zijn kijk op de wereld heeft, maar dat dit niets zegt over de wereld zelf. De kaart is een wereldbeeld op basis waarvan een individu zich staande kan houden in zijn omgeving. Een ander individu heeft een andere omgeving en gebruikt andere kaarten. Sommige kaarten zijn nuttiger dan die van anderen en zo kunnen we van elkaar leren, of nieuwe wegen aanbrengen op onze eigen kaart.
Latere ontwikkelingen
Inmiddels heeft NLP zich wereldwijd verspreid. Wij durven te stellen dat er geen sales- of communicatietraining op de wereld bestaat, zonder elementen van NLP hierin. Langzaam maar zeker begint ook de wetenschap te ontdekken, dat datgene wat NLP al 40 jaar beweert ook gewoon aangetoond kan worden in academisch onderzoek. NLP heeft hier nooit zo’n behoefte aan gehad, omdat NLP werkt met de subjectiviteit van het brein. Ieder mens heeft immers zijn eigen beleving in het referentiekader, dus het heeft geen enkele zin deze informatie te objectiveren. Bovendien werkt NLP met de vorm van je innerlijke beelden en geluiden en niet met de inhoud ervan. Hoe we dat doen? Dat vertellen we je graag op een NLP Experience.