
Meningen en reacties op meningen en reacties…
- On 14 augustus 2020
Social media staat vanzelfsprekend bol van de meningen en reacties op meningen en reacties. Of het nu om posts van kranten, nieuwszenders, wetenschappers of gewone mensen gaat, ze hebben allemaal hun eigen kijk op de wereld. Ze brengen het alsof het de waarheid is.
Wanneer je een gezellige foto met je kids op de camping deelt, dan zullen mensen feedback geven als: “Gezellig!”, “Genieten samen.” “Waar staan jullie?” Dat maakt social media leuk!
Wanneer je nieuws deelt dat impact heeft op onze levens, dan is de feedback vaak een stuk achterbakser. “Leugenaars!” “Bedriegers!” “Ze moeten zich schamen!!”. “En dat in ONS LAND!” Je hebt het vast allemaal al eens gelezen.
Bijna niemand geeft feedback op een manier waar een ander wat aan heeft en die ook nog goed is voor je bloeddruk en je hart. En toch is het niet heel erg moeilijk.
Voorbeelden van feedbacksituaties
Op het moment dat een politieagent zich onredelijk (of erger) opstelt naar een arrestant, dan kan de gemiddelde feedback zijn: “Het is weer de politie. Ze zijn allemaal racistisch. Ze hebben zichzelf niet in de hand. De politie is de vijand.”
Of wanneer een jongere met een bepaalde achtergrond een misdaad pleegt, dan kan de gemiddelde feedback zijn: “Rot op naar je eigen land.” “Die jongens hebben geen opvoeding gehad.” “Wat een misselijke figuren.”
Dat is geen feedback zoals wij die graag gegeven zien worden.
Wat is goede feedback?
Neem het voorval van de politieagent. Goede feedback zou zijn: “Wanneer het bij politieoptreden een trend is, dat er buitensporig veel geweld wordt gebruikt, dan zou de politie hier intern extra aandacht aan mogen geven. Bijvoorbeeld in de vorm van training en opleiding en door in gesprek te gaan met bepaalde bevolkingsgroepen, waartoe arrestanten behoren. Zo krijgen beide partijen meer begrip voor elkaar en zal de één de ander minder snel als gevaarlijk of vijandig gaan zien.”
Wat doe je dan goed?
- Je beschuldigt niemand nodeloos.
- Je geeft blijk van het willen vinden van inzicht in het probleem.
- Je denkt na over één of meerdere oplossingen.
- Je geeft een positieve suggestie voor de toekomst.
Wat is slechte feedback?
Oog om oog. Als jij een boodschap leest of hoort die je raakt, dan klap je dicht of sla je terug. Beide reacties zijn ongezond voor je hart en je bloeddruk. Feedback geven betekent niet dat jij jouw pijn naar een ander terugkaatst. Je maakt die pijn immers zelf, zoals ieder mens zijn eigen zielenpijn maakt. Die pijn is van jou en van niemand anders.
Kun jij jouw pijn omzetten in een oplossing? Kun jij de intentie van die ander zien, wanneer jouw woede is weggezakt? Kun je in verbinding blijven met de ander, zelfs al is het pas na vele uren, dagen of zelfs maanden? Dan behoor je tot de sterksten der aarde.
Elke procedure dient de keuze te verruimen
Daarmee bedoelen we, dat je jouw gedrag altijd afstemt op mogelijkheden in de toekomst. Een uitspraak als: “Dat komt nooit meer goed…” sluit deuren. In de praktijk is een goede afkoelingsperiode voldoende om elkaar weer in de ogen aan te kunnen kijken. Zeker zakelijk zul je meestal met elkaar verder moeten en dan is ‘nooit meer’ een onhandig uitgangspunt.
Zó leer je feedback te geven
Feedback geven komt al in een vroeg stadium van onze NLP-programma’s aan de orde. En het komt iedere bijeenkomst weer terug. Want als je de kunst van het feedback geven beheerst, dan kom je mijlen verder in jouw samenwerkingen met andere mensen. Bovendien is goede feedback een kunst waar je heel veel plezier aan kunt beleven! En het is gezond voor je lijf, als bonus!
Igor van Kaam
NLP-trainer
0 Comments